boot balconia

Voor wie bij een cruise nog steeds denkt aan bejaarde Amerikanen in sportsokken en theaterrevues als voornaamste entertainment, niks is minder waar. In China althans. Maar sloom is het wel. Cruisen over de Yangzi-river is drie dagen lang in slaap worden gewiegd op de golven van China’s belangrijkste binnenlandse scheepsroutes. Met voortdurend een topuitzicht. Omdat we te laat waren met boeken, konden we alleen nog eerste klas reizen. Wel flink afgepingeld natuurlijk. De voordelen bleken groot; een eigen balkonnetje met kunstgras vloerbedekking, badkamer en CCTV. Van tijd tot tijd aan wal voor een wandeling, tempelbezoek, etentje op straat of kleine boottour door de kloven van de Three Lesser Gorges. Gelukkig zijn de Chinezen nooit te beroerd wat entertainment in tochtjes door de natuur te integreren en kom je al varende door immense kloven bekende figuren tegen uit Eftelings Fata Morgana; man met fluit, een geitenhoeder die met onwillige geit ter toeristisch vermaak heen en weer ijsbeert over een rotspad en door megafoons zingende Chinezen. Hedendaagse authenticiteit kent hier geen grenzen.

Na drie dagen varen eindigde de reis bij de Three Gorges Dam. Een megalomaan overheidsproject dat in 2008 voltooid moet zijn en waardoor een stuwmeer zal ontstaan van 680 vierkante kilometer. Het meer moet een groot deel van het land van stroom gaan voorzien. Dat 2 miljoen mensen dakloos worden door het project omdat ze in onderloopgebieden wonen en het meer nu al de bijnaam ‘de grootste plee van China’ heeft, wordt in de roodgekleurde doofpot gestopt. Indrukwekkend, dat wel. De helft van het gebied waar we langs zijn gevaren bevindt zich na 2008 onder water.
Morgen nemen we afscheid van Ching voor wie nieuwe jobopportunities wachten in Sjanghai. Met Sander en Marije reis ik verder naar Xian, waar de duizenden woeste kleimannen van het Terracota Army op ons wachten. Xian is ook bekend om haar Moslimkwartier midden in de stad. Daarna vertrek ik naar in mijn uppie naar het noorden om mijn eerste Peking-eend te verorberen, de verboden staat toch te bezoeken en vervolgens met de Mongolen te kamperen in de graslanden. Maar goed, da’s de globale planning en omdat je het in China natuurlijk nooit helemaal zeker weet waar je eindigt, raad ik het iedereen aan snel weer eens mijn site te checken!
Voor nu, iedereen een fijne vakantie en voor de Nijmegenaren; goeie zomerfeesten!

BAIBAI

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: