tipplers on the streets of Philly

Als je Amerikanen iets niet hoeft te leren is het hoe ze een goeie show neer moeten zetten. En hoe ze zichzelf in moeten dekken tegen lastige, ontevreden, of, in dit geval, dronken bezoekers van de show. Standaardprocedure in een land waar een cheesburgerwet moet worden ingevoerd om een bevolking die jarenlang friet en bigmacs heeft gebunkerd het onmogelijk te maken schadeclaims in te dienen tegen hamburgerketens. De dames van de Philadelphiaanse VVV, die de PR van de stad bij ons in handen hebben, namen ons gisteravond mee op een historische ‘ drinkingtour’ langs de oude taveernes in het havengebied van Philly. Onder het thema Once Upon A Nation leiden acteurs in Benjamin Franklin kostuums je dan rond en vertellen ze verhalen over de zuipcultuur in Philly. Geen onbelangrijk onderdeel van de geschiedenis van Amerika. Zelfs de onafhankelijkheidsverklaring blijkt te zijn ontstaan in de kroeg, althans zogezegd. Tipplers waren de vaste drinkeboers van de taveernes. Maar om bovenbeschreven problemen met rechtzaken achteraf te voorkomen, dient elke bezoeker die zich anno 2005 even een tippler wil wanen, vantevoren zijn eigen onafhankelijkheidsverklaring te tekenen. Op een a4-tje met hele kleine lettertjes, wordt haarfijn uitgelegd dat de organisatie (‘Hi, I’m Dave Holland, wow I got the same last name as your country!’ niet aansprakelijk valt te stellen voor dronkenmansgedrag en daaruit voortvloeiend vandalisme of intimidaties. Begrijpelijk misschien als je je een hele avond op kosten van de VVV volgiet. Maar drie biertjes vormen zelfs voor geheelonthouders nauwelijks enige bedreiging. Ik heb het velletje met de verklaring meegenomen. Leuk voor thuis op de wc.’s middags in de voetsporen van Bruce Springsteen on the streets of Piladelphia gelopen. Een erg fijne stad, gemoedelijk bijna en met een open bevolking die meer dan welwillend is historische wetenswaardigheden op te sommen over elk gebouw dat je even op de foto wil zetten. Lyrisch zijn ze over mijn 5 euro kostende H&M sjaaltje. Na de stewardess en de tourleidster in Amish-kostuum, werd ik ook nog staande gehouden door een willekeurige ober die mij ermee complimenteerde: ‘great scarf’. Ach, de kracht van H&M. De laatste nieuwsupdates over Miami druppelen binnen. Nu er al beschrijving van de stad als een ‘post 9/11 site’ gevallen zijn, in het zakencentrum van de stad zijn de ramen eruit gewaaid, begin ik te vrezen dat onze trip morgen eindigt in Philly. Het vliegveld van Miami is nog steeds gesloten. Ook in Philly is de staart van Wilma te voelen. Stormachtig weer. Ik wil in ieder geval nog een langs de muurschilderingen in de stad. Plekken waar kunstenaars met reusachtige mozaieken, schilderingen of grafitti huizen en scholen hebben bewerkt. Op deze site vast een voorproef van het huis van de bekendste en gekste kunstenaar.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: