Radiola: my sweet ol’ Spinster!


Oh nostalgie! Hij spint, pruttelt en gruist weer. Mijn Philips Radiola. Maar het was nog even spannend.
Firma Soetebroot kocht de Philips Radiola ongeveer zes jaar geleden voor een knappe prijs op een rommelmarkt in Den Bosch. Van een oude pickupboer met een passie voor platenspelers. Wekenlang bleef de Radiola spinnen en de oude soulnoten uit haar speaker spuien. Maar de vele luistersessies deden het geluid van de Radiola imploderen. Semi-stereo werd mono en mono werd dof. Vermoedelijk was het metaalmoeheid die de olijke spinster de das omdeed. Maar zeker wist Firma Soetebroot het niet.
In de eerste weken boden de eerste hulp reparaties van de hand van de Firma zelf nog wel soelaas, maar uiteindelijk verstomde het geluid van de Radiola voorgoed.
Firma Soetebroot ging naarstig op zoek, maar het vinden van een reparateur bleek niet gemakkelijk. De Firma moest ervoor op zondagochtend naar steden als Vianen en Culemborg, om daar in een lokaal buurtcentrum te onderhandelen met gepensioneerde verzamelaars over de kosten van het ter hand nemen van een soldeerbout. Als de platenspelerdokters al in staat waren de spinster weer op te lappen, dat is.
Firma Soetebroot werd een beetje moedeloos van dit idee. De trips naar Vianen en Culemborg vonden dan ook nooit plaats, Firma Soetebroot verhuisde, Radiola verdween in een doos en de Firma vergat de platenspeler.
Tot Firma Soetebroot onlangs weer aan haar aanwezigheid werd herinnerd in de Beeld en Geluid experience in Hilversum. Want daar in de vitrine stond een blauwe soortgenoot te pronken.
Gunstig was dat Firma Soetebroot tegelijkertijd kennismaakte met Erictronics, geluidskunstenaar en verrichter van wonderen bij het oplappen van zieke platenspelers. Tenminste dat bleek.
Erictronics had er maar twee uur voor nodig om Radiola’s muziekstroom weer op gang te malen en haar mechanische aandrijving op te pompen tot het niveau dat de Talkings Heads hun hit Psycho Killer weer op 45 toeren deed zingen. Alles wat Radiola nodig had was wat vers gesmolten ijzerwaar en een blauw palletje van 100 Ohm.
Nu staat Radiola weer energiek te spinnen in de huiskamer van Firma Soetebroot. Haar toerental raakt nergens meer van overstuurd. Ze heeft haar tanden nu zelfs in het electronische tijdperk gezet. De ratelende drilboor van Drillem brengt ze vaardig knarsend voort.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als media, Muziek

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: