Zen met Donald

De ananas is gesneden, de priklimonade uit plastic gedronken en de nachttrein naar Chiang Mai bedwongen. Een grote gezellige bedoeling natuurlijk, die trein, met halve liters Singhabier en een bedje waarin ik lekkerder sliep dan ooit tevoren. ’s Nachts gezien hoe de trein de mistige jungle van het noord en van Thailand bedwong, spookachtig mooi.
Nu zit ik in de noordelijke koningsstad met net wat meer frisse lucht en heb ik vandaag o.a. meteen maar een rondje tempels gedaan, want daar is Chiang Mai mee bezaaid. Nee, hier geen dozijn kiekjes van ondoorgrondelijke Thaise tempels. Wel: Boeddisme meets popcultuur. Hoe? Bekijk de kleine fotoimpressie.
*Check ook het detail in de vorm van de noodledish die de olijke Donald vasthoudt! Het bordje op de grond rept overigens over een meditatiezone. Zen met Disney dus.

*het zonnescherm op de blauwe auto (vermoedelijk van de projectontwikkelaar die de tempel weleens onder handen zou nemen, verklaart mogelijk een deel van het verhaal).

Maar het wordt nog erger.
Want want wat voor vreselijks zag ik onderaan het bord van het restaurantje waar ik na tig tempels mijn lunch verorberde? De gefiguurzaagde houten gansjes! De Hollandse vinexwijk stylo, doorgedrongen tot in Chiang Mai! Goed om eens na te denken over hoe we dit soort negatieve uitwassen van culturele globalisering in de toekomst tegenhouden. Zou de restauranteigenaresse ze hebben gekregen van een dankbare Koning Aap reizigster uit Simpelveld?

Mooi was dat ik bij het politiebureau nog eens soort Jeff Koons achtige interpretatie van de zegevierende agent zag. De machtige armen der wet zijn – ondanks hun zeer nauwsluitende uniformen- in Thailand geen watjes. Nee, de politieman is hier nog een held! Of zich bewust van postmoderne ironische knipogen en een flinke dosis zelfspot, maar dat laatste weet ik niet zeker. Maar ze zouden er in Nederland zeker een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Of vinden jullie dat het juist bijdraagt aan het hoge Village People gehalte?

Comping up: een trekking naar National Park Chang Dae en kookles op de Ibaan Thai Cooking School. Inclusief voorafgaand bezoek aan de lokale markt om die verse producten op de kop te tikken voor pad thai, springrolls, curry’s en meer van zulks.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

3 reacties

  1. Post vanuit een ietwat belegen hotel aan de voet van de Andes, waar elke medewerker zich hardop afvraagt of twee mannen toch écht niet liever gescheiden slapen. De afgelopen dagen heeft Brootlab een tocht door de woestijn gemaakt, waarbij hij piepkleine, afgelegen en stoffige dorpen heeft bezocht. Natuurlijk schenken ze overal Coca Cola, maar verrassend genoeg heeft elk gehucht boven de boomgrens een soort internetcafé. Geen glasvezelkabel of inbelverbinding, maar via enorme satelieten die tegenover het miniscule kerkje aan het dorpsplein staan opgesteld. Wilde lama´s grazen aan de rand van het dorp tussen manshoge catussen en dor gras, zich niet bewust van hun eindbestemming als stoofpot of sudderlapje. En elk dorp heeft natuurlijk een markt of winkeltje met authentieke, door Indianen gemaakte beeldjes (“Koop en red onze cultuur!”) en dekens van échte lamawol (70% acryl). Brootlabs gids zat overigens de hele dag op cocabladeren te kauwen, die dagelijks vers geimporteerd worden uit buurland Bolivia, en kranige omaatjes verkopen aan de kant van de weg cocathee in keurige Pickwickverpakkingen. Misschien een leuk souvenier, maar Brootlab vraagt zich af of ze hem toelaten in de VS met een doosje in mijn koffer. Bij zijn overstap in Atlanta laat hij zich in ieder geval rondleiden door expat Japs, zodat hij kan proeven van de American Way of Life. Hoe dan ook, Brootlab hoopt dat Firma geniet van haar trip in het land van de eeuwige glimlach en volgt haar avonturen op de voet. Zoals de Thai zeggen: “He like!”

  2. Dag schat, check es of ze bij de McDonalds ook fast food-noodles verkopen? In Indonesie krijg je een portie nasi bij je Happy Meal…Groeten uit het land van de regenboog waar wit de hardnekkige primaire kleur blijft.REIS JE RIJK! Mir*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: