Facebook journalism

Iedereen weet dat het gros van de mensen online liever op Hyves of Facebook sociaal zit te kneuteren dan eenzaam op een krantensite. Maar nu heeft de journalistiek een middel bedacht om de lezer toch te kunnen bereiken. Gewoon een kwestie van het hol van de leeuw induiken. Dus na The Washington Post en de NYTimes entert nu ook ABCNews onze sociale netwerken.

Bottom up
Het ingenieuze van Facebook is dat de gebruiker allerlei nuttige en onzinnige tools kan toevoegen aan zijn of haar profiel (‘widgets’). ABCNews maakte hier gewiekst gebruik van en plugte onlangs het forum ‘Politiek van de VS’ in Facebook. Gebruikers van het enorm populaire netwerk (de Hyves van de rest van de wereld, 56 miljoen leden naar eigen zeggen) kunnen nu dus ook lid worden van ABC’s politieke groep. De groep is niet alleen een middel voor ABC om nieuwtjes het profiel van de gebruiker in te shuffelen, maar is ook bedoeld voor de input van onderaf. Lezers kunnen via de Facebook groep de verslaggevers volgen en direct op stukken reageren, aldus de zender. Ondenkbaar is het dus ook niet dat gebruikers zo de berichtgeving van ABC in zekere zin kunnen sturen en bepalen in welke nieuwsstroom de verslaggevers een duik nemen. Interessante nieuwe vorm van civil journalism. Bottom up.

I’ve got a crush on Barack Obama…
Helaas heeft natuurlijk ook de Amerikaanse politieke lobby Facebook ontdekt. Zo is er de groep; ‘1.000.000 sterk voor Barack Obama’. Gelukkig zijn die verkiezingen pas volgend jaar want de groep moet nog wel even. De teller staat momenteel op 2.959 leden.
Kan ook aan de andere media-uitingen liggen van politieke zijde. Hoeveel stemmen zal deze youtube-video Barack op gaan leveren?

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: