Crimejazz: words poetry and broke?

Daar gingen al bijna de handen in de lucht bij John106 van literair cross-over programma Crimejazz. Lovende woorden van de Rotterdamse cultuurraad vielen hen ten deel. En terecht. John106 voorziet al bijna tien jaar in een programmering die nu eens echt over de grenzen gaat. Want bracht Crimejazz ons niet onlangs nog Jamie Woon? En GMB? En het Black Soil hiphopfilmfestival? En leerden we niet de literaire kant van Pete Philly kennen op deze planken?
Firma Soetebroot kende Crimejazz nog maar kort, maar kon snel op het label aan. Zo’n avond waarbij een blik vooraf op het programma niet eens nodig is, want de vibes altijd high.

Maar wollige woorden vullen geen gaten, tenminste niet in Rotterdam. Uit de gemeentelijke subsidiepot kwam wel een hele karige graai. Zo karig dat Crimejazz nu het voortbestaan opeens niet meer zeker is. Want je kunt nog zoveel suykerooms en inkinds hebben die je af en toe iets toestoppen, structurele subsidie is nu eenmaal nodig om een programma uit te bouwen tot een kwaliteitslabel. Dus is roeien met de riemen die je hebt een, maar een stabiele koers valt natuurlijk ook niet meer te garanderen als de heren en dames cultuurraad nog niet 1/3 spaan heel laten van je peddels . En dus besloot John106 dat het mooi was geweest. Crimejazz doe je goed of niet. Gordijntje toe, dim de spotlights. De Crimejazz hoed aan de wilgen.

Vreemd is al dat een uitzonderlijk positief advies van de raad samengaat met een slap handje steun. Je kunt je dan afvragen wat je als culturele organisatie nog moet doen voor wat financiele stimulans. Ronduit bizar is het dat je als gemeente Rotterdam eindelijk hebt opgepikt dat er toch eens iets moet worden gedaan aan het feit dat het culturele publiek nog steeds oud en wit is, je organisaties kort die daar nu daadwerkelijk verandering in brengen.
Nee, beter pomp je het geld uit je cultuurpot dan in een urbanpodium omdat je vindt dat er meer moet worden gedaan voor al die urbankids en ga je vervolgens op z’n Almerens (MuzinQ) de fout in door te vergeten het infuus met creatief en grensverleggend powervoedsel erop aan te sluiten. Crimejazz -bijvoorbeeld- was een van de beoogde programmavullers voor dit podium. Ziehier de gemeentelijke weg naar lege nieuwbouwplanken.

Firma Soetebroot kan alleen maar hopen dat er een ontnuchterende havenwind door de grijze haren van de Rotterdamse gemeenteraad gaat waaien en het advies van de cultuurraad de papiershredder in crimejazzt.
– Wordt eind mei ongetwijfeld vervolgd-. Dan is het gehaktdag in Rotterdam.

Voor wie nog ff zeker wil weten dat ie later kan zeggen; Crimejazz, ik was er ooit bij:
Op zondag 25 mei gebeurt nog ‘ns in Rotown Rotterdam. Met de Jazzyfatnastees, Eska, The Mirror Conspiracy feat. MC Xander e.v.a. Hosted by GMB!
Wees daar!

Crimejazz is bezocht door Gmz87pro. Check hier voor zijn ontmoeting met de makers!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als kunst

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: