Vandaag spotte Firma Soetebroot op de Affordable Art Fair zowaar een Mr. Brainwash. Niet dat ze nu zo onder de indruk was van de artistieke kwaliteiten van dit fenomeen, bekend uit Banksy’s Exit Through the Gift Shop, maar de naam Brainwash zingt sinds het zien van deze briljante straatkunst docu wel steeds door Firma Soetebroots hoofd. Daarnaast was ook de prijs van het werk indrukwekkend: 1000 rinkelende E’s. Ka-ching!
Nu vond Firma Soetebroot het grootste deel van de Affordable Art Fair teleurstellend en eigenlijk precies duidelijk maken wat ook Banksy’s punt met Exit Through The Gift Shop moet zijn geweest: kunst is vaak ook een kwestie van goede marketing. Met een uitgekiende marketingstrategie, buzz en een handjevol celebrities op de vernissage, kun je zelfs de meest uitgeholde, betekenisloze, platte kunst en wacke kunstenaar hypen. Ik bedoel, neem een willekeurig greep uit de Affordable Art Fair: Lego-poppetjes in hologram stijl, homo-erotische schilderkunst in neon kleuren en mensfiguurtjes uit de Marklin-collectie, zwemmend in een gebakken ei. Het is niet lelijk, het is als een reproductie van Andy Warhols werk met de Campbell soepblikken op een verjaardagskalender van Ikea; saai, leeg, maar het past wel leuk bij de bank.
Het meest exemplarisch vond Firma Soetebroot in dit opzicht de fotografe die als een Nederlandse brainwasherette foto’s maakt van de straatkunst van Banksy zelf. Foto’s die worden verkocht in een oplage van 100. En verkopen als een trein, want mensen kijken graag – en terecht -naar plaatjes van Banksy’s werk. Firma Soetebroot hoopt maar dat er nog een ironisch statement achter deze registraties zit. Beter lijkt de voorzichtige conclusie dat Banksy meer dan een punt had; er is niet 1 Mr. Brainwash, er zijn er honderden.