Beatmeisjes

Katy b

Soetebroot beseft zich dat ze een risico neemt met de kop Beatmeisjes. Iedereen onder de veertig staart nu vermoedelijk appelig naar het scherm terwijl bij de Toppopgeneratie onvermijdelijk beelden oppoppen van Anneke Gronloh, Patricia Paay en Mariska Veres. De tijd van bordkartonnen Toppop decors, rookmachines en blauwe overalls van glimstof, die altijd net op de verkeerde plek insnoeren. De jaren van de Nederpop. Soetebroot, zelf een dochteronderneming van een beatmeisje uit de Eindhovense muziekscene van de jaren ’60, weet er inmiddels alles van.
Maar daar gaat het dus niet over. De Nederlandse beatmeisjes van toen bewandelen nu namelijk hele andere carrierepaden en over grote thema’s als alcoholisme, playmates van 60 of de dood wil Firma Soetebroot best een keer praten, maar niet nu.
Want de volgende generatie Beatmeisjes is opgestaan! Niet in Nederland, wel in de clubscene overzees. Fris kwamen ze voortgestuiterd uit de breed uitwaaierende Garage en club based UK bass music.

Soetebroot noemt Katy B, die vorig jaar een clubhit had met On a mission, de Zweedse Julia Spada van O’Spada (die een funky re-mix deden van de track Let Go van de Londense producers Devil’s Gun) en Jessie Ware. Deze laatste ontdekking kreeg Soetebroot onlangs in haar playlist geshuffeld van een van de ruimhartige bazen van haar muziek-facilitaire dienst. Jessie Ware (label: Numbers) is hier live te zien in een opname vanuit het pakhuis van streaming platform The Boiler Room.

Jessie Ware

Ware ging van start als backing vocal van een van Soetebroots favoriete singer-songwriters  Jack Penate. Maar nu verkiest ze het beatsige pad met producer SBTRKT waar de fijne track Nervous uit voortkwam.
Soetebroot vindt dat de beatmeisjes met hun volle vocalen — door de vierkwartsmaten house ooit zo ondraaglijk  gemaakt – in de dubby, 2-step-achtige electro house allesbehalve een faux pas zetten.  Sterker, dit zijn fitte passen die niet anders dan naar de dansvloer leiden. Laat de wind deze beatmeisjes maar hierheen waaien. En wel nu! On a mission please!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Muziek

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

3 reacties

  1. ik krijg ergens, ik weet niet waar vandaan, het gevoel dat Nederlandse dj’s deze meisjes stom vinden. Heb jij Katy B wel eens in de club gehoord?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: