Verhalende r&b


“Wat er eigenlijk met de verhalende r&b gebeurd is?”, vroeg Soetebroot zich laatst hardop af terwijl ze samen met L. loom hangend rond het haardvuur een appelgebakje naar binnen lepelde. Och ja, het was zo’n midwinters terugblik moment. Een van de hoogtepunten uit het genre klonk uit de speakers. Klanken die Soetebroot terugbrachten naar de dagen dat de soul/r&b-mixtapes tot aan Zuid-Frankrijk door de auto schalden. We schrijven 1998. De zomer voordat Soetebroot ging studeren in Nijmegen en weemoedige singer-songwriters, The Cure, Tindersticks en acidtechno en paar jaar lang de boventoon gingen voeren.
Maar de verhalende r&b verdween niet alleen uit Soetebroots playlist. Het genre raakte na de millenniumwisseling overal op de achtergrond. Met als een van de vermoedelijke oorzaken de onttroning van de koning van de verhalende r&b: R. Kelly.

Maar laat die nu dit weekend zijn teruggekomen. En hoe. De meester van de glij-r&b gaf een indrukwekkend optreden voor een miljoenenpubliek, al was de aanleiding treurig. Tijdens de begrafenis van Whitney Houston zong hij, zichtbaar lijdend en met gebroken stem, I look to you, een voor Whitney gemaakt nummer.

Zeker dat de zanger daar nieuwe sympathie stemmen mee heeft gewonnen. En dat komt goed uit want komend jaar ligt er een nieuw album in de schappen.
In december 2010 leverde hij trouwens ook een heel behoorlijk, zij het beperkt opgemerkt, album af genaamd Love Letter waarop hij zich laat horen als crooner.
Prima uitstap natuurlijk dat croonen, maar samen met de vernieuwde glans op R. Kelly’s bol, hoopt Soetebroot stiekem dat het album dat voor 2012 op de rol staat, definitief de terugkeer van de verhalende r&b betekent. Geen retro jaren ’30 geluid nodig tenslotte. Het genre kan inmiddels op haar eigen geschiedenis teruggrijpen. Het album wordt dan ook aangekondigd als de nieuwe 12 Play uit 1993. Bumpen ’n grinden dus. Het heet ook gewoon weer lekker Black Panties. Wie weet, wordt glij-r&b nog eens een eretitel. Duimen dat koning Kelly ‘m hoog houdt.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: