10 surfliedjes

Tien surfliedjes. Omdat het zo zomers voelt vandaag. En omdat ‘us surfgirls’ daar zin van in een golf krijgen.
Dit keer geen Dick van Dale’s Misirlou, The Ventures Hawaii Five-O of Wipe Out of The Chantays Pipeline (vernoemd naar de beroemde break op Hawaii). Niet omdat ze niet goed zijn maar omdat de ‘wetsound’ klassiekers toch al gegarandeerd op de zomercompilaties staan. Soetebroot raadt u echter zeker aan even de bijbehorende video’s te bekijken.
Check ook strandhanen Jan & Dean, met Woodie rollend door Surf City, al is het maar voor de gebronsde torso’s en briljante bikinimode uit de jaren ’60.*
Ook niet tussen de 10 surfliedjes, de Bob Marleys, Sublimes, Jack Johnsons of Chef’s Specials. Die stromen de komende zomer ongetwijfeld toch wel uit de raampjes van de Volkswagenbus T2. Voor 2012 stelt Soetebroot voor in onderstaande – surfwise gezien – verse set te duiken. Je hoeft er niet eens voor te kunnen peddelen. Klik!

1. The Drums – Let’s go Surfing
Voor nu laten we de Obama en Witte Huis symboliek die achter dit nummer schijnt schuil te gaan op de parkeerplaats liggen en duiken we apolitiek de Pacific in. Vechten tegen de rip tide is een battle of its own.
Met Surfin’ Bird sluipt toch de wetsound de top 10 in. “The strange and unusual sound of 1963”. Al is hij hier op z’n kleddernatst. Maar het mag omdat het niet over beachbabes maar surfbirds gaat. Pompende surfmuziek met een carnavaleske stuiter. Moet kunnen voor een dansje met natte haren rond het kampvuur. Met gratis beach hair effect na afloop.
3. Crystal Fighters – Plage
Het liedje van de niet surfende crusties rond het kampvuur op het strand. Om mee rond te hangen na je surfsessie. Puf. Ugh.
In de lijst om de bijbehorende heerlijk lome longboard clip. En omdat iedereen die weleens heeft gesurft een reden heeft gevonden.
Naar buiten peddelen betekent, in dagelijks surf jargon, proberen achter de plek te komen waar de golven breken om daar rustig te wachten tot de golf die je wilt surfen binnenrolt. Maar soms is de ‘Paddle out’ helaas ook een ritueel dat bevriende surfers doen als er een surfer in de golven omkomt. Ze peddelen dan massaal de zee in voor een laatste eerbetoon. Zoals vorig jaar nog voor Andy Irons. “You say isn’t it hard, paddling out?”
6. Wavves – King of the Beach
Omdat je de koningen van het water hebt en die van het strand. En hoewel die laatsten zich vaak in de categorie “heb je een lekker olietje om in te bakken schatje?’ bevinden, horen ook deze lieden onlosmakelijk bij de surfscene. Wie moet er anders onder de motorkap van je busje duiken als de koelvloeistof weer eens lekt? Daarom verdienen ook de strandkoningen een liedje.
7. Surfer Blood – Floating Vibes
Het gevoel van over een golf glijden is onovertroffen voor elke surfer maar het concurreert zeker met dobberen achter de break. Warmte van de dag nog in de lucht, avondzon die in de zee zinkt en omringd zijn door klotsende golven. Floating Vibes, je begrijpt hem.
8. Ponies in the Surf – Ventricle
Een Soetebroot volslagen onbekend bandje met en een lievig liedje over hartkamers. Een fan maakte er een clipje bij. Met handpoppen. Een ventrikeltje in mijn hart, alleen voor surfen, voor het kussen altijd rechts als je slaapt, voor jou.
9. Frank Ocean – Swim good
Funk redt het nog wel maar er bevindt zich bijzonder weinig soul tussen de golven. Gelukkig waagt Frank Ocean zich nog weleens aan een ritje naar de kust voor een nachtelijke duik. What’s in a name.
Een ode aan het Surf City uit de surf klassiekers, zoals die van Jan & Dean.

10 liedjes is niet veel. Zeker als het de lange zomer wordt waar Soetebroot op rekent. Heb je aanvullingen of tips waarmee deze lijst kan uitgroeien tot een albumvullende compilatie? Meld deze dan vooral onderaan de pagina.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: