Avec le Vélib door BoulBi

IMG_7303 2
Nope, deze titel is geen gibberish. Vélib staat voor Vélo Libre (gratis fiets). Een trouwe bondgenoot voor iedereen die in Parijs meters moet of wil maken. En BoulBi? Oui, dat had ook de meest recente hiphopsensatie uit Frankrijk kunnen zijn maar slaat hier op de wijk Boulogne-Bilancourt.

De Vélib werd in 2007 ingevoerd door Bertrand Delanoë, de groene burgemeester aan wie Parijs ook het uitgebreide netwerk aan fietspaden te danken heeft. De Vélib is een fietssysteem waarbij je voor een prikkie een fiets kunt oppikken bij een Vélibstation in de buurt van je vertrekpunt A en deze, eenmaal bij je punt B aangekomen, weer kunt droppen. Voor als je even geen zin hebt in de metro of benenwagen. Ik stapte vandaag op de Vélib naar BoulBi. Croissantje en leuk boek in het mandje voorop.IMG_7297 2
BoulBi is een grote wijk in het westen van Parijs. In Boulbi hebben de meeste Franse televisiestations hun thuisbasis. Verder wordt vooral gewoond en gewerkt en komen toeristen er nauwelijks. Een gemiste kans, want zeker als je van moderne architectuur houdt, is BoulBi de perfecte plek voor een fietstocht langs hoogtepunten en de eilanden Île St. Germain en Île Seguin die opduiken in de bochten van de Seine.

IMG_7299.JPG
Op Île Seguin was tot begin jaren 90 de nationale autotrots van Frankrijk gevestigd: de Renaultfabriek. Maar de fabriek sloot in 1992 zijn deuren. Heel wat Parijzenaren pinkten een traantje weg toen de laatste Renault over de brug van Île Seguin naar het vasteland reed.

INA (Institute Nationale Audiovisuelle) had er nog een filmpje van!

IMG_7301 2De oude fabriekspoort staat er nog, verder is het een eiland in ontwikkeling. In kleurige containers vind je een klein museum dat het verhaal van het eiland verteld. Daarnaast is er een reusachtig muziekcentrum verrezen, La Seine Musicale. Als je aan de andere kant van het eiland de nieuwe brug Pont Renault afrolt, voert het fietspad links je langs de Seine richting Île St. Germain. Je ziet een rafelrand vol woonboten en verlaten barretjes. Kan niet anders dan dat hier in de zomer lekker hangen is aan het water. Aan de zuidpunt van het eiland ligt Parc St. Germain. IMG_7309Daar heb ik even mijn kleedje uitgespreid voor een picknick en een paar bladzijden. Het leukste is het park uit te rijden via de Porte d’Isey de Moulineaux. Daar prijkt een gigantisch werk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet waarop vrolijke figuren over elkaar heen buitelen: Le Tour aux Figures.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: