Franse pop – Le playlist (voor op de achterbank)

IMG_8118

Als je je vroeger net als ik tijdens de grote vakantie urenlang op de achterbank bevond op weg naar een buitenland, herinner je je vast ook de Franse, Italiaanse, Duitse of Spaanse radio. En dat daarop vrijwel alleen de nationale chansons, canzones, Liederen of canciónes te horen waren.

Monsieur en Madame Du Bois waren nogal francofiel. Eindpunt was bij ons daarom altijd een camping in Frankrijk. Dat betekende uren over de autoroute de soleil in de Renault 4, later de Renault 5 en nog later de Citroen BX (2x). Ook wat betreft autokeuze waren mijn ouders nogal eenkennig. In een Citroen BX kon je eitjes op de achterbank vervoeren zonder ze te breken, zei mijn vader. Voor hem genoeg reden een leven lang trouw te blijven aan de Franse stinkbak. Dus gingen we elke zomer en route, met handdoeken tegen de zon vastgeklemd tussen de autoraampjes en gesmolten fruitella’s op het dashboardkastje. Soundtrack: Radio France.

De radio van toen bestaat niet meer. Zelfs in Frankrijk zijn de hitlijsten tegenwoordig in sync met wat overal ter wereld populair is, ook in de meer alternatieve  hoek. Morgen ga ik naar Rock en Seine en daar overlapt de line-up voor een groot deel met die van Lowlands en heel veel andere festivals deze zomer: The XX, Cypress Hill, Flume, MacdeMarco.

Maar wie nu denkt dat het zinloos is om op muzikale ontdekkingsreis te gaan tijdens een vakantie of korte trip, spits die oren! In Parijs ontdekte ik tientallen toffe (pop)nummers die volgens mij nooit noordwaarts zijn gereisd.

Veel ontdekkingen heb ik te danken aan twee Franse radiostations: Radio Nova en Le Mellotron. Die eerste is een echte radiozender, alternatieve pop, electro en wereld georiënteerd met festivalverslagen en praatblokjes (goed voor je Frans!). De tweede is een soort Parijse versie van Red Light Radio, met live sets van djs, voornamelijk uit de hiphop, soul en house hoek. Beide radiostations zijn gewoon online te vinden en dus overal ter wereld te beluisteren.

En ja, Soetebroot houdt van chocola – schrijven jullie het op? – Portugal, Johnny Depp en Franse pop. Dus uit het aanbod van Le Mellotron en Nova heb ik de nummers met een Franse touché gefilterd die bij mij de afgelopen maanden zijn blijven hangen en die in Nederland – but correct me if I’m wrong – niet zijn doorgedrongen. Voor op de achterbank.

CLIQUE! (via Spotify*)

*Le Playlist wordt regelmatig bijgewerkt. Tegenwoordig ook met de bekender werk.

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: