GR34 – Etappe #2 (Loperhet – Hôpital Camfrout)

Na 24 km (waarvan ruim 20 met backpack) voldaan maar kapot. Verslag van vandaag daarom in 5 of 6 opvallendheden:

1. Bretagne blijft verrassen. De France Metéo app, hoe goed ook, kan alweer in de prullenbak. Niet te voorspellen dat weer hier, behalve dat na de bui altijd weer de zon schijnt. Ça va passer. Gewoon de hele dag jasje aan, jasje uit. Op een meer positieve noot: om elke hoek kan zomaar de zee opdoemen. Soms met laag water, de boten dramatisch gestrand en verstrooid over de zandbodem. Soms met hoog. Makkelijk navigeren ook. Zolang je de kust aan je rechterhand hebt, loop je goed.

2. Vertrouw nooit op openingstijden (op Google Maps). Leuk restaurantje uitgezocht voor ‘s avonds? Beter bel je even of ze echt open zijn. Soms krijg je een verbaasd “mais oui bien sûr!”, maar veel vaker een verhaal over een kok die net deze week ziek is of wordt er helemaal niet opgenomen. Als je alleen de benenwagen bij je hebt, er al 20 km op hebt zitten en zeker wil weten dat je niet weer een avond met lasagneS bolognese uit de mini marché doorbrengt, een gouden tip.

Getsie!

3. Cafécultuur, die is hier zoveel beter. Dit is me eerder opgevallen, ook in landen als Ierland en Engeland. Het café is er voor iedereen. Bejaarden, kleine kinderen, jongeren, verschillende generaties komen hier samen, groeten elkaar en maken lol. Misschien zit ik ernaast en is het een stadsverschijnsel dat elke leeftijdscategorie (en subcultuur) bij ons een eigen kroeg of uitgaansplek heeft, en zijn er in Nederland genoeg dorpen waar iedereen gezellig samen aan de toog hangt. Zelfs ik voelde me met mijn haperende Frans heel welkom in Auberge Camfrout en ik (of beter; mijn nieuwe fleecejackje), maakte er zelfs een nieuw vriendje.

4. All Trails is the best. Echt een goede wandelapp. Maar blijf ook zelf rondkijken. Degene die de All Trails route die ik volg heeft uitgezet en dacht de GR vast te leggen, blijkt de helft van de tijd onnodig over de provinciale weg te hebben gezwabberd.

5. Als vegetariër heb je het maar moeilijk in Frankrijk. Dat wist ik eigenlijk al uit mijn tijd in Parijs, alhoewel het daar inmiddels wat verbeterd is en je als vegetariër niet meer meteen in de aryuvedische of boeddhistische hoek wordt gedrukt (linzen). Voor de rest van Frankrijk geldt eigenlijk; als er al vegetarisch op het menu staat is dat een salade of iets gegratineerds met aardappelen en reblochonkaas. Pizza’s zijn makkelijker te vegeteren maar let op, als ze niet van het houtvuur komen (zoals op de camping) voelt de bodem meestal aan alsof je het kartonnetje van de diepvriespizza uit de supermarkt er vergeten bent onderuit te halen.

6. Hiken met backpack is tough! Maar dat had ik al gezegd. Vuistregel: tel de kilometers dubbel. Zo voelt het ongeveer.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als blog

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: