Interviewserie: Dansen in het archief

Dansen in het archief


Voor het Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering (DEN) maakte ik een interviewserie over het belang van een ‘levend’ en goed beheerd archief in de podiumkunsten. Ik interviewde daarvoor archivarissen bij vier dansgezelschappen – Scapino Ballet, ICK Amsterdam, De Nationale Opera en Ballet en Nationaal Dans Theater.

Een archief bijhouden, dat is iets voor gemeentes, erfgoedinstellingen en advocatenkantoren, toch? Niets is minder waar. Ook de cultuursector voelt het belang van het onderhouden van een (levend) archief toenemen. Maar bij de meeste instellingen in de podiumkunsten staat beleid voor het beheren, ontsluiten en verrijken van het archief nog in de kinderschoenen, of het ontbreekt zelfs volledig. Een viertal gezelschappen maakte de afgelopen jaren flinke stappen richting professioneel archiefbeheer. Wat waren hun beweegredenen? En kunnen zij het tij voor de hele sector keren?

Alle vier de gezelschappen hebben de afgelopen jaren het voortouw genomen in het professioneel archiveren en ontsluiten van hun erfgoed. Zij dragen er zorg voor dat hun archief weer tot leven komt en zichtbaarheid krijgt, zowel binnen als buiten de organisatie. Werk aan de winkel dus, op uiteenlopende gebieden; van het ordenen van dozen met videobanden en het maken van doorzoekbare excel sheets tot het lanceren van een Google Arts & Culture platform.

Alle interviews én praktische tips voor gezelschappen die nog aan de klus moeten beginnen, zijn vanaf eind januari 2020 te lezen op de website van DEN.

Leuk! In juli 2020 besteedde ook DANSMagazine aandacht aan de interviewreeks in een korte artikel waarin de belangrijkste inzichten nog een worden samengevat.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.