Interviewserie: Dansen in het archief

Dansen in het archief


Archieven, dat is iets voor gemeentes, erfgoedinstellingen en advocatenkantoren. Toch? Niets is minder waar. Ook de cultuursector voelt het belang van een (levend) archief toenemen. Mar bij de meeste instellingen in de podiumkunsten staat het met beleid beheren, ontsluiten en verrijken van het archief nog in de kinderschoenen,of ontbreekt het geheel. Toch maakte een viertal gezelschappen de afgelopen jaren flinke stappen. Kunnen zij het tij voor de hele sector keren?

Voor het Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering (DEN) deed ik een viertal interviews met archivarissen bij vier dansgezelschappen – Scapino Ballet, ICK Amsterdam, De Nationale Opera en Ballet en Nationaal Dans Theater. Alle vier hebben ze het voortouw genomen in het professioneel archiveren en ontsluiten van hun erfgoed. Zij dragen er zorg voor dat het archief weer tot leven komt, zowel binnen als buiten de organisatie: van het ordenen van dozen met videobanden en het maken van doorzoekbare excelsheets tot het lanceren van een Google Arts & Culture platform.

Alle interviews zijn vanaf eind januari 2020 te lezen op de website van DEN.

Leuk! In juli 2020 besteedde ook DANSMagazine aandacht aan de interviewreeks in een korte artikel waarin de belangrijkste inzichten nog een worden samengevat.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.