Schrijfwijzer: Mediamuseum Beeld en Geluid

Hoe klinkt het nieuwe mediamuseum van Nederland? Dit museum opent in 2023 de deuren in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en wil de plek voor mediacultuur zijn. Een plek waar kennis over de mediageschiedenis wordt verzameld, geduid en gedeeld en waar je de maatschappelijke impact van nieuwe mediatechnologie kunt ontrafelen. Beeld en Geluid belooft bezoekers vanaf 2023 niet minder dan een transformerende ervaring. Het doel? Na je bezoek verrijkt met nieuwe perspectieven de deur weer uitstappen. Dan moet je niet met wollige, of nog erger, stoffige of belerende teksten aankomen. Want de bezoeker van nu mag als kritische mediaconsument én producent best een beetje worden uitgedaagd.

Schrijfwijzer
Aan de hand van de kernwaarden, missie, visie en doelgroepen, heeft Le Stylo samen met het redactieteam een nieuwe tone-of-voice ontwikkeld die past bij de beoogde bezoekers (young professionals en Verder-Kijkers). We zijn uitgekomen op een tone-of-voice die helder en persoonlijk is, maar ook kritisch en in staat tot zelfreflectie. Aan de overkoepelende richtlijnen voor inclusief taalgebruik is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd dat voortbouwt op eerdere publicaties hierover.

Workshop
In februari 2022 heeft Le Stylo een workshop gegeven voor alle redacteuren van Beeld en Geluid die werkten aan teksten voor het mediamuseum. In deze workshop konden zij via opdrachten en testjes hun nieuwe tone-of-voice eigen maken. De Schrijfwijzer diende hiervoor als uitgangspunt en houvast.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.