Website Stedelijk Museum Amsterdam

CORRY Mobile Website.png

De afgelopen maanden heb ik samen met agency Grrr en mijn collega’s van het team Marketing- Communicatie van het Stedelijk Museum, gewerkt aan een nieuwe website voor het museum. Het resultaat is half december gelanceerd. We hebben gestreefd naar een ‘eigenzinnig en uniek ontwerp’, schreef Grrr daarover. Dat geldt zeker als je het heel typografische resultaat vergelijkt met andere museumwebsites waar meestal voor een visuele insteek is gekozen met grote afbeeldingen en video’s over de collectie. Bezoekers willen tenslotte zien wat je als museum in huis hebt. Waarom hebben we bij het Stedelijk Museum dan toch voor een typografische oplossing gekozen?

Op de nieuwe website wilden we een uitstekende service voor de gebruiker mixen met de kernwaarden van het Stedelijk:

  • eigenzinnig
  • nieuwsgierig
  • ondernemend
  • ambitieus
  • open

Onder goede service verstaan we onder meer een goede vindbaarheid van (actuele) informatie en een zeer gebruiksvriendelijke website die anders is dan wat de gebruiker gewend is, maar nog steeds intuitief kan worden gebruikt. Geen zware afbeeldingen, wel een uitstekende laadtijd performance en een supersnelle zoekmachine. Binnen no time komt Cathedra van Barnett Newman bovendrijven of kun je als gebruiker genieten van het 360 panorama vanaf het dak van Rietvelds Harrenstein slaapkamer in STEDELIJK BASE. Visueel is de typografische huisstijl van het museum echter opgeblazen tot een in your face ontwerp, een artistiek statement dat past bij het museum.

Noot voor schrijvers
Voor een copywriter / webeditor is het een dankbare site met een heel flexibel open source CMS dat bestaat uit modules die je naar smaak en afhankelijk van je soort content kunt toevoegen. Informatie kan in het CMS eenvoudig op meerdere manieren worden geordend, zowel in positie op de pagina als in de soort opmaak. Iedere webeditor weet tenslotte, online moet het altijd korter maar elk team, afdeling en wil wel alle info online kwijt. Deze website, en het onderliggende CMS systeem biedt de mogelijkheid om informatie in meerdere lagen toe te voegen. Niet alleen zoals vanouds door links, maar ook door het toevoegen van labels, tags, en extra info aan de bars waaruit de pagina’s zijn opgebouwd. Zo kan er niet alleen veel meer op een heldere manier worden gecommuniceerd, het geeft de bars ook een actuele uitstraling.

Lees ook het blog dat ik schreef over de nieuwe website

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.