Bold statement? Een nieuwe website voor het Stedelijk Museum Amsterdam

Capture d'écran 2018-01-16 12.40.35

De afgelopen maanden heb ik met mijn collega’s van het marketing communicatie team van het Stedelijk Museum en digital agency Grrr gewerkt aan een nieuwe website voor het museum. Sind half december staat de site online. Ik ben er om meerdere redenen heel blij mee. De website valt op en is anders dan andere (museum)websites. Een ‘bold statement’, zei iemand.  Artistiekerig in ieder geval, maar dat past bij het Stedelijk. En ook niet onbelangrijk, de nieuwe website is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Home Stedelijk.nl_NL

Actueel – intuïtief – supersnelle service
De opdracht van ons aan Grrr was om een website te ontwerpen die actueel oogt en servicegericht is, intuïtief kan worden gebruikt maar ook verrast en prikkelt. Kortom, een site die past bij de kernwaarden van het museum (o.a. nieuwsgierig en eigenzinnig) maar ook heel gebruiksvriendelijk is. We weten tenslotte dat bezoekers vooral op onze website komen om te kijken wat voor een soort museum het Stedelijk is, wat er te zien is op dat moment en om de tijden en prijzen te checken. Gebruikers moeten deze info daarom razendsnel  kunnen vinden. Je wilt niet dat de nieuwsgierigheid al omslaat in irritatie voordat de bezoeker uberhaupt op pad is gegaan.

Een derde voorwaarde voor dat de website moest worden ontworpen in de huidige huisstijl van het Stedelijk Museum, in 2011 ontworpen door Mevis & Van Deursen. En dan moest het ook nog allemaal worden ontworpen vanuit een mobile first insteek. We wilden een duurzame site en het mobiel (en tablet gebruik) neemt nog altijd toe.

Art Brut
Geen makkelijke opdracht dus: alleen al omdat online eigenzinnigheid en gebruiksvriendelijkheid veelal niet elkaars beste vrienden zijn. Wat Grrr toen heel slim heeft gedaan, is ons twee keuzes geven: of we gaan voor visueel, video-platform achtig. Aantrekkelijk, maar ook zoals vele anderen in het museale veld het doen, of we gaan voor eigengereid en maken onze beperking tot een onderscheidende kracht. Het is heel eenvoudig maar vernuftig om de huisstijl niet meer beschouwen als kader waarin content ingepast moest worden maar hem om te vormen tot content. Klinkt ingewikkeld? Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat de huisstijl zo is opgeblazen dat het geen volgens bepaalde regels geordende tekst en opmaakelementen meer zijn, maar een statement, in your face.

Kijk maar eens naar de homepage. De opeenstapeling van balken oogt als een visuele stomp in je gezicht maar het geheel is helder en evenwichtig. Bij mouse-over leidt het interactie design je naar de juiste plekken voor meer info en op mobiel kun je zelfs – heel natuurlijk – swipen. Dat laatste leverde de website al de bijnaam ‘museum tinder’ op.

Grrr kwam voor het eerst aan met de term Art Brut voor deze stijl en dat vind ik goed klinken. Deze is volgens het agency niet zozeer brutaal of rebels maar een esthetische tegenreactie op de eenheidsworst die veel van de huidige website zijn, een soort ‘digitale vinexwijken’, die allemaal op elkaar lijken. DArt Brut wilde vernieuwen door de degelijkheid en herkenbaarheid los te laten en door te zorgen dat het weer een beetje schuurt, zoals het rauwe beton van de gebouwen van art brut architecten als Le Corbusier goed laten zien

Natuurlijk geldt, wie te hard schuurt komt af en toe ook op blaren te zitten. Zo merken we uit gebruikersonderzoek dat de navigatie nog overzichtelijker kan en de zoekmachine beter. Maar er zijn ook onverwachtse winsten; oudere bezoekers (en minstens de helft van de Stedelijk bezoekers is 55+) vinden de koeienletters op de website heel fijn goed leesbaar.

Editor friendly
Ook voor copywriters / webeditors is het een dankbare site. Iedere webeditor weet tenslotte, online moet het altijd korter maar elke afdeling wil zichtbaar en met zoveel mogelijk info online (deze twee zaken worden bovendien ook nog weleens met elkaar verward).
Een groot voordeel van deze nieuwe website is dat de grote verscheidenheid aan communicatielagen het hier mogelijk maakt meerdere boodschappen te communiceren zonder dat je meteen het overzicht verliest. Zo kun je in een ‘bar’ op de homepage verschillende verkoopboodschappen toevoegen of andere lokkertjes (‘laatste dag’, ‘nog 10 tickets…’, ‘vandaag tot 22 uu open!’ etc.) en praktische info (aanmelden niet nodig).
Op deze manier kun je de mogelijkheden van online optimaal gebruiken (altijd aanpasbaar) en de hierarchische manier van info aanbieden die online zo goed mogelijk is uitbuiten. Er kan worden doorgeklikt naar onderliggende infopagina’s maar ook in lagen worden aangegeven wat er allemaal relevant is zonder een klik te geven.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje, en laat me weten wat je ervan vindt in de comments hier beneden.

Door Saskia du Bois

copy & online communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: